Tångaskolans aula lördag 7 april 2018 kl. 15.00
Förköp Turistbyrån eller
Biljettforum


Våravslutning med
Peter Friis Johansson,
Schubert och Liszt!

               

Peter Friis Johansson avslutar säsongen med att vi får lyssna till Mästerstycken av två av pianolitteraturens giganter.

Peter är en av våra absolut främsta pianister på den internationella scenen och gästar oss nu för 6:e gången.

Efter vår konsert, den 12/4, kommer Peter att uruppföra Andrea Tarrodis pianokonsert Stellar Clouds med Stockholms filharmoniska orkester och därefter, i april/maj, väntar ännu en USA-turné.

                                                                        Program

Franz Schubert
(1797 – 1828)

Der Doppelgänger
(ur Schwanegesang)
Franz Schubert

Pianosonat nr 16, D 845, a-moll
- Moderato
- Andante, poco mosso
- Scherzo. Allegro vivace - Trio. Un
  poco più lento
- Rondo. Allegro vivace

P A U S
 
Franz Liszt
(1811 – 1886)

Sonetto del Petrarca 123
 
Franz Liszt

Pianosonat i h-moll
- Lento assai – Allegro energico
- Andante sostenuto – Quasi adagio
- Allegro energico – Andante sostenuto
_ _ _ _ _ _

Peter Friis Johansson är annorlunda. Hans glödande spel och känsla för subtil klanglig variation, förenat med förmågan att se oväntade konstnärliga samband och utifrån dem skapa raffinerade musikaliska idéer, har gett honom epitet som "nyansernas konung", ”ljudmagiker” och ”fullblodsgeni". Han har gjort bejublade framträdanden på flera av världens mest prestigefyllda scener, vunnit tävlingar i högsta internationella konkurrens och samarbetat med flera av vår tids största tonsättare.

Historien börjar dock oglamoröst i en Stockholmsförort när en nio år gammal Peter börjar spela piano för Inger Flyckt på Kulturskolan, vilket blir startskottet för hans musikaliska utveckling. När Peter senare studerar på högskolenivå är hans lärare Anders Kilström och Mats Widlund, och utanför högskolevärlden vidareutvecklas han med Konstantin Bogino som sin mentor.

Redan som student uppmärksammas Peter Friis Johansson flitigt, han genomför flera nordiska turnéer och blir korad till Sveriges unga solist. Tillsammans med Jakob Koranyi spelar han in den CD som utses till årets

skiva av tidningen MusicWeb International. Han erövrar pris efter pris i internationella tävlingar, upptäcks av Sveriges Radio som utnämner honom till P2:artist och genomför tillsammans med klarinettisten Emil Jonason en europeisk lanseringsturné med konserter i bland annat Musikverein och Concertgebouw.

Men, sommaren 2012 händer det som inte får hända. Peter drabbas av en skada i ett finger och plötsligt är allt annorlunda. För att försörja sig spelar han konserter med nio fungerande fingrar samtidigt som han tränar sin friska vänsterhand, och under en period känns det som att han förlorat ett finger men vunnit en hand. När det skadade fingret efter en lång rehabiliteringsprocess är återställt möter vi en konstnär med helt nya musikaliska möjligheter.

Sin internationella comeback gör Peter vid ’Alaska International Piano-e-Competition 2014’, en av USA:s största pianotävlingar och den blir en storartad succé för Peter som vinner Förstapris, Guldmedalj och tar det första steget i sin USA-karriär.

Peter Friis Johansson framför nu cykler med Franz Schuberts elva färdigställda pianosonater över hela världen, och 2017 kom den första av de fem skivor som kommer omfatta hela cykeln.

Sven-David Sandströms, ’Five pieces for Piano and Orchestra’ - med premiär våren 2017 tillsammans med Göteborgs symfoniorkester – var ett projekt som initierats och drivits av Peter med stöd av Anders Walls stiftelse och resulterat i ett av 2000-talets mest intressanta verk för piano och orkester.

2018 kommer Peter uruppföra Andrea Tarrodis pianokonsert Stellar Clouds med Stockholms filharmoniska orkester samt bidra till spridningen av vårt gemensamma kulturarv när han framför Wilhelm Stenhammars andra pianokonsert med orkester i USA.

Vid sidan om sin solistverksamhet är Peter en passionerad kammarmusiker som engagerar sig i långtgående samarbetsprojekt med bland andra Andreas Brantelid och Jakob Koranyi. Med Emil Jonason bildar han duon Emil&Peter vars nuvarande projekt ’Worst of Emil&Peter’ sömlöst blandar musik med andra scenkonster. I samma utveckling pekar Peters soloprojekt ’the Final Frontier’, en konsert med science fiction-tema som genom modern teknik uppdaterar pianorecitalen till en konstform skapad för 2010-talets moderna människor.

Sommaren 2016 grundade Peter ’Järna Festival Academy’ (tidigare kallad Ytterjärna Piano Academy), som är ett komplement till unga musikers utbildning vid traditionella musikhögskolor och genom filantropisk verksamhet ämnar fylla de hål som uppstår i svallvågorna av budgetnedskärningar och kostsamma nybyggnationer.

Sedan 2015 verkar Peter som lärare vid Musikhögskolan i Västerås och föreläser i idéhistoria och retorik vid Musikhögskolan Ingesund. Han ger även Masterclasses vid musikhögskolor i Sverige och utlandet.

 

Konserten ges i samarbete med